Топ Портал Харьков
ГлавнаяСтатьиКулинарияЩо таке сир Буррата і чим він відрізняється від Моцарелли?

Що таке сир Буррата і чим він відрізняється від Моцарелли?

20 декабря 2021

Що таке сир Буррата і чим він відрізняється від Моцарелли?

сир Буррата

Сир Буррата — такий собі шовковистий сирний «мішечок», який на початку ХХ сторіччя був винайдений в італійському регіоні Апулія. Гурмани-початківці, які лише починають розбиратися в різних сортах сиру, часто ставлять питання, чим сир Буррата відрізняється від Моцарелли. У цьому контексті дуже цікавою вважається саме історія появи цього сирного різновиду.

Творчий порив чи економія?

Як виявилося, його винайдення не було спробою знайти новий вишуканий смак та аромат. Мотивацією слугували міркування, пов’язані з економією. Непродані вершки та залишки від сиру Моцарелла потрібно було десь дівати. Ну не викидати ж таке цінне добро, правда?

Сировар Лоренцо Б’янчіно з ферми Піана-Падула вирішив використати розтягнуте «тісто» Моцарелли як мішечки, які призначалися для зберігання вершків, а також «нитки» Моцарелли. І хоча мотивацією для створення цього сорту сиру була економія, він вдався настільки смачним, що тепер прикрашає полиці багатьох спеціалізованих крамниць та високо цінується гурманами. Ось такою є історія винайдення рецептури сиру Буррата. Однак, варто сказати, що тепер його виготовляють вже зовсім з іншою метою — просто тому, що сир дуже смачний. Якщо зі спільними рисами все зрозуміло, то чим же відрізняються ці сирні делікатеси?

Такі схожі та водночас різні сири

Згадані 2 сирні сорти можна сміливо назвати “класичними” представниками італійського виробництва сиру. І хоча між ними помітна доволі суттєва різниця, візуально її складно побачити, доки не розрізати сирний мішечок. Якщо говорити про цю різницю лаконічно й спрощено, то вона передусім виявляється у консистенції. Моцарелла — сир, який має однорідну текстуру як ззовні, так і всередині. Він також має дещо витягнуту текстуру сирного тіста.

Якщо ж говорити про Буррату, то він об’єднує мішечок з Моцарелли, всередині якого міститься напіврідка начинка. Це перетерті шматочки Моцарелли уперемішку з вершками. Таке ніжне й витончене поєднання недаремно цінують гурмани в різних куточках світу.

Заслужена популярність

Зараз Буррату виготовляють у різних країнах світу, а логічних причин цьому знайдеться відразу декілька:

  • По-перше, виробництво цього сиру справді не є надміру затратним, тож чимало сироварів можуть собі це дозволити;
  • По-друге, Буррата не має захисного знаку DOP, який асоціюється з місцем походження та свідчить про те, що такий сир можна виготовляти лише в конкретному регіоні.

Відтак, Буррата цілком законно може виготовлятися в різних країнах та місцевостях, а не лише в Апулії, з якої вона походить. Скласти власне враження про один з найпопулярніших італійських сирів можна лише після самостійної дегустації. Водночас для тих, хто пробував Моцареллу, це ще й нагода порівняти її з Бурратою за смаковими якостями та сформувати власне враження щодо того, який сирний делікатес більше подобається.


Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!